Minds matter,
het thema van de week van de vruchtbaarheid 2023
Onvruchtbaarheid is een fysiek probleem, maar het heeft gevolgen die veel verder gaan dan alleen het fysieke. Medische behandelingen richten zich voornamelijk op het fysieke aspect terwijl de mentale gevolgen vaak onderbelicht blijven. Onderzoek door Freya wijst uit dat in 40% van de gevallen géén aandacht psychologische aspecten terwijl 80 % van de mensen aangeeft hier wel noodzaak voor te voelen.
We richten ons op zó het resultaat, het zo gewenste kindje, dat we soms voorbij gaan aan grenzen en eigen gevoelens. Maar God gaf ons niet alleen een lichaam, maar ook een geest, hart en ziel (Matteüs 22:37). Hij gaf ons kennis en emotie, en dat is maar goed ook. We hebben te maken met lijden en pijn in de gevolgen van onvruchtbaarheid. Emoties, gevoelens en gedachten die zich soms vastzetten in de diepten van ons brein. Ongezien voor de buitenwereld lijden we deze pijn vaak in stilte.
Maar de stilte doet ons nog meer pijn…
Angst is reëel. Depressie is reëel. Verdriet is reëel. Emoties en mentale problemen zijn reëel. We zijn niet gek als we deze dingen ervaren; we overleven gewoon door te proberen om te gaan met een verwoestende diagnose.
God heeft ons lichaam geschapen met een intern alarm dat afgaat als we in nood zijn of in gevaar verkeren, en ons ertoe aanzet te reageren op welke manier dan ook die ons veilig houdt. Dus als ons wordt verteld dat we geen kinderen kunnen krijgen, de zwangerschapstest negatief is of een adoptieproces dreigt te mislukken, voelt ons lichaam zich bedreigd. Dit kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals piekeren en stress, het verliezen van slaap, isolatie, terugtrekking, woede, vermijding, verdriet of hopeloosheid.
Hoewel de stigma’s en taboes over onvruchtbaarheid en geestelijke gezondheid beginnen af te nemen, bestaan ze nog steeds, en kom ik ze nog regelmatig tegen in mijn praktijk.
Daardoor kunnen we bang zijn om ons uit te spreken over de wanhoop en duisternis die op de loer ligt in onze geest, hart en ziel. We denken dat mensen het niet zullen begrijpen (en dat doen ze vaak ook niet); we weten niet zeker wie kan helpen; en misschien zijn we zo bezig met de fysieke behandeling en belasting dat we niet óók nog hulp te zoeken voor onze mentale en emotionele pijn.
Onvruchtbaarheid raakt enkele van de belangrijkste gebieden van ons dagelijks leven. Het kan de financiën uitputten, relaties onder druk zetten, seks meer tot een berekende taak maken dan tot een intieme verbinding, en ons dwingen vrij te nemen van het werk voor afspraken en procedures, naast vele andere zaken. Dit veroorzaakt angst, stress, depressie, of andere vormen van mentale problemen. Alsof dat nog niet genoeg is, kan mentale pijn weer rondcirkelen en zelfs nóg meer fysieke wanorde veroorzaken. We kunnen ons misselijk voelen, opgejaagd, gebrek aan focus, gebrek aan eetlust, te veel eten, ons lusteloos voelen of problemen hebben met slapen. En dat is geen uitputtende lijst.
Hoe fijn is het dan om professionele hulp te krijgen? Begeleiding van iemand die begrijpt waar het over gaat en, als het even kan, vanuit eigen ervaring.
In mijn praktijk als professioneel hulpverlener is een van de dingen die ik het vaakst hoor tijdens de eerste sessie van een cliënt: ‘Ik had hier eerder mee moeten beginnen. Ik loop hier al zo lang mee rond..’ Het breekt elke keer mijn hart. Tegelijkertijd begrijp ik het, want het is ook niet niks om hulp te vragen.
Definitief
Vaak voelt het voor cliënten alsof ze door hulp te vragen (ook als ze nog in een fertiliteitstraject bezig zijn) definitief moeten erkennen dat ze ongewild kinderloos zijn. Maar hulp ontvangen is een manier van gezonde zelfzorg en daarmee ook een vorm van sterk zijn. Het hoeft niet een definitief afsluiten te zijn van een kinderwenstraject, maar het kan ook een tijdelijke pauze zijn om mentaal en fysiek weer op orde te komen en van daaruit weer verder te gaan.
God heeft genadig voorzien in manieren om voor ons allemaal te zorgen. Vraag jezelf dus eerlijk af: wat heb je op dit moment nodig? Besteed aandacht aan je geest en lichaam. Schenk aandacht aan je emoties. Kun je wel wat hulp gebruiken om te onderzoeken, voelen, genezen en betekenis te geven aan wat er aan de hand is? Zou je baat kunnen hebben bij het leren van wat copingvaardigheden of manieren om te ontspannen? Of misschien wil je gewoon met iemand praten die onbevooroordeeld is en verder weg staat van je van je dagelijks leven – iemand die in een veilige ruimte biedt waar je kwetsbaar en eerlijk kunt zijn.
Mediteer boven alles op God als uw grote en volmaakte Raadgever
(Jesaja 9:6; Johannes 14:26).
Als we in diepe mentale en emotionele angst verkeren, ziet God ons, hoort ons en zorgt voor ons. Hij wil dat we gedijen, en in Zijn Woord vinden we waardevolle waarheden waarover we kunnen mediteren. Het betekent niet dat onze pijn onmiddellijk zal verdwijnen, maar eerder dat we een stevige basis hebben waarop we kunnen staan terwijl we genezen.
We hebben geen geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen omdat God niet van ons houdt. We hebben ze omdat het de realiteit is van de vloek van de zondeval in Genesis 3. Maar de realiteit van de val vergroot de rijkdom van het evangelie! Het Evangelie vertelt ons dat Christus de vloek heeft overwonnen en dat Hij al onze pijn verlost. Onze ervaringen zijn niet voor niets. En op een dag zullen onze lichamen nieuw worden gemaakt, zonder enige vorm van stoornis. Chaos zal orde worden, in de natuur en in ons, fysiek, mentaal en emotioneel. Tot die tijd hebben we mogelijkheden voor hulp. Neem contact op met een vriend, naar een raadgever, een arts, een steunpersoon en, belangrijker nog, Jezus. Je hoeft dit niet alleen te doen.
Stay strong dappere strijder! Om hulp vragen is ook een vorm van sterk zijn. Stuur een reactie of een bericht via het contactformulier.
Lieve groet,